Julkalender DIY tips

JESHOOTS.COM | Unsplash

Julen närmar sig med stormsteg och om du är som oss och gillar en julkalender, men kanske inte är så sugen på att köpa en massa nya saker som sen blir liggande eller glöms bort? Då kommer här flera härliga tips på alternativa hållbara julkalendrar.

Tekalender

Tekalender med en ny ekologisk smak varje dag

Yana Gorbunova | Unsplash

Second hand bokkalender för barn

Till dem med barn i familjen (eller vänskapskretsen) som älskar böcker. Behöver inte kosta skjortan heller! Bege dig till din second hand-butik för att fynda fina böcker och överraska den lilla med en bok varje dag i december fram till julafton. Funkar självklart lika bra att ge bort till en vuxen bokmal!

Mael BALLAND | Unsplash

Nisse-kalender för barn (och vuxna)

För er som gillar bus och överraskningar, är en Nisse-kalender ett härligt sätt att räkna ner mot jul. En julkalender med bus, pyssel och andra aktiviteter från nissen som bor på vinden/i källaren/under trappan. Detta är en kalender som kanske kräver lite mer tid än en ”vanlig” kalender, men där nisse-kalendrarna har testats, har det varit ett vinnande koncept, både hos barn och föräldrar. Tanken är egentligen ganska enkel, det bor en liten nisse, eller nissa, någonstans i hemmet, och varje natt fram till jul så har nissen hittat på ett bus eller skapat ett uppdrag/pyssel för barnen att göra under dagen.

Sätt upp en liten nissedörr, där nissen bor och det kan sen sättas fram ett litet brev eller en överaskning från nissen, eller om det bara har gjorts ett hyss som barnen ser när de vaknar eller kommer hem från skola eller förskola. Nissen kan till exempel ha bytt ut alla ljus i adventsljusstaken till morötter, bytt ut toalettrullen mot glitter, gjort toalettsitsen till en snögubbe, eller bara ställt ut barnens skor i långa rader runt om i huset. Nissen kan en dag ha gjort en snöängel i mjöl eller socker på köksbänken, eller byggt en igloo i frysen. Andra dagar kan det, som sagt vara ett brev med ett uppdrag, som att göra julpyssel eller ge någon en komplimang under dagen. Nissen är en finurlig en och det är lika roligt för både barn och vuxna.

Tips på mer nissebus finns bland annat hos: utebarn.se, Crafty Barmaid och mat.se

Enkel nisse-dörr av spillbitar och en skruv – det behöver inte vara svårare än så!

Komplimangkalendern

Ett fint sätt att räkna ner mot jul kan vara genom att varj dag ge din partner en komplimang. Det behöver inte vara en fysisk kalender, med ett kuvert varje dag, utan bara att ni ger varandra lite extra uppskatning i den annars ganska stressade vardagen fram till jul. Ta er tid för varandra! Du kan även planera en komplimangkalender för dina vänner. Varje dag fram till jul, skcikar du ett meddelande till en vän (det behöver inte vara samma vän varje dag), och önksar hen en fin dag, eller berättar varför hen är viktig för dig.

Jonathan Borba | Unsplash

Egen godiskalender

För dig som älskar att baka och skämma bort dem du tycker om. Det är kanske inte jättelätt att hitta en god chokladkalender, så varför inte ta saken i egna händer! Kanske smygstarta med julgodiset, för vem orkar egentligen vänta tills självaste julafton? Det finns så mycket gott godis som inte häller tar lång tid att göra, några exempel kan vara rocky road, chokladdoppad marsipan, minttryffel och fyllda, chokladdoppade dadlar – MUMS!

Markus Spiske | Unsplash

Vill du ha fler tips på härliga julkalendrar finns Cajsas tidigare inlägg: 9 underbara DIY julkalendrar som är helt gratis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s