Lästips: Under the Sky We Make

Idag har jag med mig en lästips för mysiga höstdagar till er (eller julklappstips, om ni redan tänker på det :)): Under the Sky We Make – How to be a Human in a warming world!

It´s warming. It´s us. We´re sure. It´s bad. But we can fix it.

Det är egentligen bara dessa fem budskap som är kontentan av den moderna klimatvetenskapen och som all samlad fakta till slut gå tillbaka till. Men hur ska en som individ förhålla sig till detta stora ämne?

Dr. Kimberly Nicholas, som är Associate professor på Lund Universitet, förklarar på ett enkelt och lättillgängligt sätt allt du behöver veta om klimatförändringar, kolbudget och hur du som individ kan bidra till att göra skillnad. Mycket i hennes resonemang går tillbaka till att fokusera på medmänsklighet och ett meningsfullt liv istället för konsumtion och doom. Hon tar dessutom upp många psykologiska aspekter om hur klimatförändringar kan påverka våra liv och hon berättar historier om älskade platser, människor och erfarenheter som en lätt kan relatera till.

Jag har själv haft äran att gå en kurs i storytelling för klimatvetare med Kimberly, där jag lärde mig många praktiska tips för skrivandet och kommunikation av vetenskap. Men det viktigaste som jag lärde mig här är nog att forskare är också människor med tankar, ångest och känslor. Jag, som ärligt talat föredrar att tänka helt rationellt kring detta ämne, har kanske insett att det kan också vara uppmuntrande, bekräftande och hjälpsam för att organisera sig, att dela sina känslor kring klimatkrisen. Kimberly gör helt enkelt ett fantastiskt fint jobb med att kombinera hennes kunskap som forskare med hennes personliga upplevelser som människa på jorden.

Titel Under the Sky We Make – How to be a Human in a warming world
Författare Kimberly Nicholas
Genre Samhälle, Vetenskap, Fakta
Målgrupp Vuxna
Språk Engelska
Sidantal 336
Utgivare Penguin Publishing Group
Utgivningsår 2021

Boken är strukturerat i tre delar, där du först får lära dig mycket om vad vetenskapen säger och hur allvarligt klimatkrisen faktiskt är (och det var även spännande för mig som ändå har läst detta ämne mer nästan 9 år på universitetet). Sista kapitlet blir mer positivt och handlar om att det inte är för sent, vad som måste göras för att minska klimatkrisen och hur politik och individuellt ansvarstagande kan kombineras. Det är lätt att hitta källorna till all fakta och resonemang, eftersom alla uttalanden som görs kan hittas på de sista sidorna igen men referensen till bakomliggande studier eller rapporter. Clevert!

I slutet av boken finns en sektion som heter ”TLDR (Too Long, Didn’t Read)”. Här sammanfattar Kimberly de viktigaste punkterna, vilket jag tycker är väldigt smart gjort! Då kan en snabbt gå tillbaka och kolla upp fakta…för vem känner inte igen att veta att det fanns en viktig poäng som gjordes nååånstans i boken, men så har en glömt bort exakta exemplet eller siffrorna som bekräftade poängen och så hittar en aldrig tillbaka.

Våga vägra den amerikanska drömmen..

Min enda kritikpunkt när jag läste boken var kanske att det märks att den är skriven för ett amerikansk publik. Det gör inget vidare eftersom Kimberly verkar vara medveten om både hennes privilegier och perspektiv och reflekterar framförallt mycket över hur kol i atmosfären förstärker globala orättvisor, fattigdom och maktskillnader. Men det gjorde kanske att det som jag fick med mig från denna bok var inte främst vardagstipsen (ni vet, att inte åka bil och flyga flera gånger om året känns ju lite mer som en självklarhet i den gröna bubblan i Europa), men många perspektiv och tankesätt som tillåter att omvandla sorg till positiv raseri och empowerment! Och känner ni igen nöjet att läsa någon historia eller text som lyckas formulera det som ni kanske har tänkt eller känt men inte riktigt lyckas formulera? Då kan jag lova att ni kommer att hitta en sådant kapitel eller stycke i Kimberlys koncis – men komplett !- redogörelse för klimat, samhälle och en människas upplevelse i det globala nord!

Vart kan jag hitta boken?

Det går att beställa den direkt från Kimberlys websida (finns även som audiobook): https://www.kimnicholas.com/under-the-sky-we-make.html

Eller så kan du kanske hitta en av de hållbara alternativen för att skaffa böcker som Cajsa föreslår här?

Om du har blivit nyfiken, men är inte säker om du vill läsa boken, kan du också kolla in i denna video, där Kimberly läser ett stycke från boken och diskuterar innehållet med Alasdair Skelton, professor inom från Stockholms Universitet.

Och med detta önskar jag er en insiktsfull och inspirerande läsning, vart ni än är…under himlen som vi själva skapar!

Unsplash | Anton Repponen

PS. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s