DIY: tändkottar

Regn, rusk och lägre temperaturer.. äntligen? Själv älskar jag hösten och vintern! Tända ljus, varm choklad, en filt i soffan och en BRASA – så mysigt! I detta inlägg förklarar jag hur jag gjorde mina tändkottar som är perfekta att tända brasan med.

När vi flyttade in i vårt hus så fick vi en så bra present, min svåger hade gjort tändkottar! Jag blev faktiskt förvånad över hur bra dem funkade och bestämde mig för att jag måste göra egna. Spola fram ca två år och nu har jag gjort dem (ja, jag vet, det var på tiden). Jag måste säga att det var väldigt enkelt och det blir ju faktiskt ganska fint också, så jag förvarar mina framme i en skål. Det är ett miljövänligt alternativ när det kommer till att tända brasor och dessutom snällt mot plånboken, så släng inte stearinstumparna och ut och plocka kottar med er!

Du behöver:

 • Kottar (torkade)
 • Stearin. Spara som sagt stumparna efter att du haft tända ljus, det är perfekt att använda till dessa.
 • En gammal konservburk, alternativt en kastrull som du inte är rädd om och som du kanske annars använder till liknande grejer. Vi ska nämligen smälta stearinet i denna.
 • Bakplåtspapper
 • En kastrull (för vattenbad)
 • En tång eller liknande som du inte är allt för rädd om (du ska doppa kottarna i det smälta stearinet med denna)
 • En grytvante
 • Ett grytunderlägg

Gör såhär:

 • Först och främst – plocka kottar. Jag har använt mig av tallkottar, som jag tänker är det enklaste/bästa med tanke på formen. Dessa ska sedan torka, så sprid ut dem på tidningspapper och låt dem ligga till du ser att de har öppnat sig och torkat ordentligt. Alternativt kan du googla fram ut du torkar kottar i ugn om du vill snabba på processen lite.
 • Diska ur en gammal konservburk ordentligt, se till att den är tillräckligt stor för att en kotte ska få plats.
 • Häll upp vatten i din kastrull, se till att det är såpass mycket vattnet att det når upp till ca. mitten på din burk.
 • Lägg stearinstumparna i din konservburk och ställ burken i vattnet.
 • Ställ kastrullen på plattan och låt vattnet koka upp, du kan sedan sänka värmen så att det sjuder.
 • Nu väntar du bara på att ditt stearin ska smälta. Jag behövde inte hålla i min burk medan den stod i vattnet, utan jag lät det sjuda försiktigt så att den inte skulle välta i kastrullen. Men ta annars din grytvante till hjälp.
 • När stearinet är helt smält tar du ut konservburken med hjälp av din grytvante och ställer på grytunderlägget.
 • Sedan tar du din tång och doppar kottarna i stearinet med denna. I början var jag lite försiktig och försökte att inte doppa min tång i stearinet, men det slutade med att jag la ner hela kotten i burken rulla runt den med hjälp av min tång.. Ett tips är också att ha bakplatspappret eller tidningspapper liggandes intill så att det skyddar bänkytan eftersom det droppar lite om kottarna.
 • Nu gjorde jag så att jag doppade en kotte, la den på bakplåtspapper för att torka lite, sedan doppade jag den igen och gjorde denna process till dess att jag tyckte de såg bra täckta ut. OBS! Vi insåg sedan (eller rättare sagt, min man insåg..) att jag inte hade behövt täcka dem riktigt så mycket som jag gjorde, och kan du doppa bara halva kotten så är nog det att föredra. Då blir det ju dessutom fler kottar – men mina brann väldigt bra, så funktionen var det inget fel på!
 • Färdigt! När de har stelnat och svalnat förvarar du dem på valfritt sätt, jag låter som sagt mina ligga i en skål i närheten av vår braskamin eftersom jag tycker att de är så fina!

När du ska tända din brasa sedan så lägger du in några kottar runt/mellan veden och tänder på, precis så som du gör om du använder dig av tändblock.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s