COP26, en resa till den ”Gröna Zonen”

För snart två veckor sen hade jag möjligheten att åka till Glasgow för årets COP (Conference of the parties). Jag såg fram emot en lärorik helg där jag äntligen skulle kunna få en bättre inblick i policyarbetet, vad som händer och hur diskussionerna går. Dock var det inte alls vad jag väntat mig …

För att par månader sedan flyttade jag till Reading för att doktorera. Innan och under COP26 gjorde universitetet ett samarbete med Walkerinstitutet där vi som doktorander hade en möjlighet att, genom en klimataktionsstudio, följa arbetet som pågick i Glasgow. Vi fick även intervjua olika personer på plats, så som Anne Olhoff från UNFCCC gällande “The Emissions Gap Report 2021” och Brent Lokan från WWF. Två studenter per vecka var upp den blå zonen, där allt policyarbete sker, för att följa arbetet på plats, och hjälpa till att rigga tekniken så att vi som var kvar i Reading kunde hålla intervjuerna. Det finns flera blogginlägg från studenterna på Walkerinstitutes hemsida (Länk kommer när hemsidan är uppe igen).  Själv fick jag möjligheten att under helgen (5e – 8de november) åka till den gröna zonen, den del som är öppen för allmänheten.

Väl där så blev jag i ärlighetens namn ganska besviken. Besviken över att det inte fanns någon som helst koppling mellan den blå och gröna zonen. Jag hade förväntat mig en möjlighet för privatpersoner att få en bättre inblick i arbetet i den blå zonen, en möjlighet att lyssna, lära, delta och och kanske till och med en möjlighet att påverka. Dock visade det sig att jag hade helt fel, det fanns inte ens en plats för den livestream som jag tittat på hemma. Det kändes som vi blivit placerade i en lekstuga för dem som inte vara stora nog att leka med de stora barnen. Jag borde kanske inte ha blivit förvånad, då det är så hela COP ändå känns, men efter 8 timmar på tåg så ville vi ändå göra det bästa av det så jag lyssnade på så många intressanta seminarier jag bara kunde. Och det fanns mycket intressant, även om det inte var så mycket policy!

Hållbart jordbruk
Min absoluta favoritdiskussion handlade om hur vi ska kunna skapa en rättvis övergång till ett hållbart jordbruk, med fokus på både hållbar och social rättvisa. Det var en paneldiskussion mellan Anna Turrell (Head of environment,Tesco), Ruchira Joshi (UK Country Director of IHD), Martin Kennedy (President of National Farmers Union Scotland), Stephanie Mander (Senior Project Officer, Nourish Scotland) och Ishmael Sunga (CEO, the south African confederation of Agricultural Unions). Jag fick anstränga mig för att inte döma ut Anna Turell från Tesco, då det är en stor matvarukedja. Men det var väldigt intressant att höra alla aspekter, hur alla jobbade med att förbättra samarbetet, från bonden tillslutkonsumenten. När matvarukedjor säker priserna så är det inte företagen som blir lidande, det är bönderna, de som redan är sårbara då de står och faller med naturens nycker. Det är fortfarande mycket arbete kvar men medvetenheten ökar och alla steg i rätt riktning är värdefulla.

Det var fantastisk fint att lyssna till Ishmael Sunga, hur vackert och respektfullt han pratade om afrikanska bönder. Det är smärtsamt att höra hur de som producerar vår mat inte ens har mat nog till sig själva och det blir då även så självklart att hållbarhet inte kan vara i fokus när det inte en finns tillräckligt med mänsklig värdighet till producenten. Men han är även en stark förespråkare för innovativa lösningar, så som drönare – då både för att få en bättre överblick över odlingen men även som ett hjälpmedel, och det ibland kan vara lättare att motivera en förändring när en kan se hur det hjälper någon annan.

Vill du själv titta på paneldebatten så finns den inspelad Sustainable Agriculture & Halting Deforestation & Conversion from Agricultural Commoditie | COP26 Jag rekommenderar den starkt!

Vikten av ett kulturarv
Vidare så lyssnade jag till en jätteintressant diskussion om förlusten av språk och kultur när de äldre ur en ursprungsbefolkning dör. Idag är det få unga som vill lära sig ”mormors gamla språk” och det blir färre och färre som talar vissa av dessa mindre språk. Jag hade inte tänkt på det förut, men det är otroligt mycket kunskap och ett otroligt stort kulturarv, som försvinner när ett språk dör ut. Chris Rainier och Olivia McKendrick, grundare till The Cultural Sanctuaries Foundation, berättade om hur avgörande den traditionella kunskapen en ursprungsbefolkning har, i kampen för naturen och mot klimatförändringarna. Vetenskapen bevisar att ursprungsbefolkningar är de bästa väktarna av landet. Why Culture Matters | #COP26 – YouTube. – Som en parentes finns dessutom Elin Anna Labbas sommarprat, hett tips inom ämnet!

För er som gillar träd så kan jag absolut rekommendera: Monitoring the Lungs of the World from Space – Carbon storage in the Forests of the Earth | COP26

Hållbar ekonomi
Det var även en intressant debatt om hur du kan resonera kring hållbar ekonomi och vad du själv kan göra för att få bättre koll på vad pengarna faktiskt investeras i, eller vad du som kund kan göra för att sätta press på din bank för att få dem att jobba mer hållbart och inte investera i fossila företag. Det är såklart ett ganska skotskt/brittisk fokus, men det ger ändå en tankeställare om hur en skulle kunna göra. Not just for a rainy day: How to green your finance | COP26

Vill du själv gå in och titta på några av de andra diskussionerna och paneldebatterna som var i den gröna zonen under COP26 två veckor, så finns schemat fortfarande Green Zone Programme of Events – UN Climate Change Conference | COP26, tillsammans med flera inspelningar. Det är väl värt en titt! Det finns mycket intressant!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s