
Inget smakar så gott som hemlagat! I julkalenderns första lucka tipsar vi om glögg med olika smaker som du kan göra själv.
För grundreceptet på glögg behövs:
- 2 kanelstänger
- 12 hela kryddnejlikor
- 2 bitar hel torkad ingefära
- 1 tsk hela kardemummakärnor
- 3 pomeransskal
- 2 dl russin
- 2-3 dl okryddat brännvin
- 2 flaskor rött vin
- 2-3 dl socker
Såhär gör du:
- Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i en burk. Häll på brännvin tills kryddorna är helt täckta. Förslut med tättslutande lock. Låt stå och dra i fyra dygn. Skaka burken då och då.
- Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt de två flaskorna rött vin samt 2 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader.
- Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka. Servera med russin och skållade mandlar.
För att smaksätta glöggen kan någon/några av dessa varianter användas:
Blåbärsglögg
Utgå från grundreceptet på glöggen och byt ut russin mot blåbär. Tillsätt 1 dl koncentrerad
blåbärssaft till receptet. Vid servering är det fint att lägga frysta blåbär i glasen.
Vit saffransglögg
Utgå från grundreceptet på glöggen och byt ut det röda vinet till vitt vin. Byt ut brännvinet till Sherry. Tillsätt en påse saffran till kryddningen.
Hallonglögg
Utgå från grundreceptet på glöggen och byt ut russin mot hallon. Ta bort kanelen. Tillsätt 1 dl koncentrerad hallonsaft till receptet. Vid servering är det fint att lägga frysta hallon i glasen.
Polkagrisglögg
Utgå från grundreceptet på glöggen och byt ut det röda vinet till vitt vin. Uteslut kanel och kardemumma. Krossa en näve polkagriskarameller och lägg ner i burken med brännvin.
Recepten kommer från Vinsider