Lucka 4: Julgranen

Andre Benz | Unsplash

Det är få saker som har så mycket julstämning med sig som en julgran. Men där kan ibland vara svårt hur en ska tänka för att ha en så miljömässigt snäll gran som möjligt, men misströsta inte, det finns alternativ!

Hyr din gran
För några år sedan blev det möjligt i vissa områden i Storbritannien, USA och Holland att hyra en gran. Konceptet är helt fantastisk och ganska enkelt. Du hyr din gran i en kruka och efter julen planteras den ut i skogen igen. Nästa jul får du tillbaka samma gran, tills den är så pass stor att du inte kan ha den längre, då den planteras ut för gott.  Dock är det inte så vanligt i Sverige än, men hos Blekingeplantan kan du hyra din gan, ge den all den kärlek du vill under julhelgerna och när solen tittar fram igen kan du med gott samvete lämna tillbaka den till Blekingeplantan, där de tar hand om den till nästa jul. Om du önskar kan du få samma gran under flera år. Konceptet gör att du inte behöver hugga ner en frisk och växande gran, som sen bara blir till kompost i bästa fall, utan den kan fortsätta att leva och ta upp koldioxid under en mycket längre period. Så himla härligt!

Sven Brandsma | Unsplash

Kravmärkt julgran
Om det inte finns en möjlighet att hyra en gran i närheten av där du bor, så kanske en kravmärkt gran kan vara ett alternativ. Vid konventionell granodling så används generellt stora mängder konstgödsel och bekämpningsmedel, samt medel som påverkar granarnas tillväxtsätt. De flesta är ju trots allt ute efter en så fin och tät gran som möjligt! Men det finns mer miljövänliga alternativ. Kravmärkta julgranar är ekologiskt odlade, utan bekämpningsmedel, vilket har en positiv påverkan både för miljön, den biologiska mångfalden, samt för personalen som arbetar med granarna då de slipper hantera kemikalierna. Dessutom så säljs de till största delen lokalt, vilket gör att även transporten av granen reduceras.

Kan du inte få tag i en kravmärkt gran, försök att få tag i en lokalt odlad gran, som inte har transporterats en längre sträcka. Det finns mycket vacker gran i Sverige, men trots det importeras det omkring 400 000 granar per år. Så fråga gärna vart granen har odlats och kanske till och med om de vet vilka bekämpningsmedel som använts. Ju fler vi är som efterfrågar lokalt, desto fler kommer att sälja lokalt odlad gran.

Läs gärna mer hos: KRAV och Naturskyddsföreningen

Debby Hudson | Unsplash

Alternativa julgranar
Om du inte vill ha en ”riktig” gran men ändå vill ha julkänslan som en gran för med sig, så finns det alltid andra alternativ. Om du är lite händig och gillar att samla på dig vackra grenar så kan du bygga dig en egen julgran. Ett alternativ är att använda ett långt armeringsjärn som bas, vilken du fäster i en julgransfot. Därefter borrar du hål i mitten på dina grenar och trär dem över armeringsjärnet. Du kan göra den precis hur stor eller liten du vill. Vill du inte ha en stående gran, i julgransfot, så kan du hänga grenar av olika längd på väggen, med de minsta upptill med ökande storlek nertill. Med en ljusslinga och lite dekoration blir dessa alternativa granar väldigt charmiga! Fördelen med en hemmabyggd gran är även att den är allergivänlig och den går att återanvända år efter år, och den kommer aldrig att se likadan ut.

Vill du inte bygga en gran kan du fästa en ljusslinga på väggen, i ett sicksackmönster så att det liknar en gran. Även det blir väldigt mysigt.

Anna Frid | privat bild

P.s. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Vi puffar ibland för initiativ och produkter som vi anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen. 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s