Lucka 5: Dags för JULKLAPP

Jag älskar att få och att ge bort presenter! Det är så fint när en person som känner dig väl klurar över vad du skulle bli glad över. Jag tycker också att just den här komponenten av presenter oftast är mycket finare än själva presenten. Men tycker ni inte att den fina komponenten med att ge bort presenter ibland vittrar bort lite i vimlet när det är jul?

Kira auf der Heide | Unsplash

En anledning är kanske att hela jultiden är så super-över kommersialiserad och att allt handlar bara om att köpa, köpa, köpa. Och ju mer det blinkar i affärer med julklappsförslag, desto mindre lust får jag faktiskt att köpa någonting. Men det måste ju inte vara en materiell sak som en ger bort som julklapp (det finns massa med fina alternativ till att köpa någonting, t.ex. en aktivitet, en personlig text, en hemmagjord grej – se Lucka 3 och Lucka 1). Men då tycker jag ibland att det lätt kan bli ganska mycket och en kanske inte har tiden att fundera mer noggrant över vilka julklappar som får alla dina käraste att le.

Det är så många som jag skulle kunna tänka mig fixa en liten present till för att uppmärksamma vänskapen och sedan är det också hela familjen (eller +3 familjer om ni, som jag, befinner er i en patchwork situation). Så ibland blir det lite mer av ett tvång eller så känns det som “om jag ger någonting till xx, måste jag väl också fixa nåt litet för yy”…

Därför vill jag dela med mig en liten inspiration, som absolut inte är världens nyaste idé, men som jag verkligen tycker är najs för att bevara den fina komponenten med att ge bort presenter – nämligen att ta sig tiden att komma på någon riktig kul och kreativ idé för en specifik person. Det som jag pratar om är JULKLAPP (med tyskt uttal!!) och innebär att personer lottas i en grupp (kollegor, vänner, familj), så att en bara ska fixa en enda present istället för många. Jag skojade inte, vi kallar det “Julklapp” på tyska, eftersom den här traditionen faktiskt kommer från Skandinavien (läs mer här). Så jag vet att jag inte berättar någonting helt nytt för er här och jag har känt att det är väldigt vanligt att köra ”julklapp” på julfester etc., men varför inte köra samma princip i vänskapskretsen och familjen?

The Retro Store | Unsplash

Jag har kört det i flera år nu med mina närmaste vänner och min närmaste familj och tycker att det är superroligt, eftersom det verkligen är en signifikant minskning i antalet julklappar att fixa (i princip funderar jag alltid bara över fyra julklappar- en person i familjen, två – ibland tre – vänner från olika grupper och min partner). Dessutom känns det som att julklappen blir verkligen någonting som någon har tänkt ut bara för dig. Det är på något sätt mer personligt i och med att en inte blir en av många personer som får en av många julklappar.

En relaterad tradition som vi kör i min familj är dessutom att kasta tärningar så länge tills någon får en sexa, eftersom detta betyder att du får ge bort din present! Nu när jag berättar det känns det nästan lite löjligt, men jag antar att vi gör det för att dra ut hela processen och att ge all uppmärksamhet till den personen som sedan får sin present :) Testa!

Zhuo Cheng | Unsplash

Och det finns ju många varianter att köra ”julklapp” på, t.ex. att alla blir eniga om en maximal summa pengar som varje person ska spendera, att det måste vara någonting hemmagjort eller begagnat, om det ska vara helt anonymt eller om den som ger presenten får berätta det till slut , etc., etc. Några roliga varianter finns här!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s