Lucka 6: miljövänlig och mindre brandfarlig adventsljusstake

Niklas Ohlrogge | Unsplash

Såhär i juletider och under den mörkaste och kallaste årstiden dessutom är det väldigt trevligt att tända levande ljus för att öka mysfaktorn hemma. En adventsljusstake är extra trevligt för att vänta in julen. Ofta pyntas den med mossa och lav och visst är det fint, men hur bra är det egentligen? I dagens lucka tipsar vi om bättre alternativ!

Jag har aldrig haft en egen adventsljusstake, men minns hur mysigt det var när jag var liten och vi tände den i min familj. I år hittade jag till min stora glädje den här fantastiska adventssjustaken, i metall klädd med näver, på min lokala second hand-butik. Ganska direkt började jag fundera på hur jag skulle dekorera den. Mossa och lav är ju fint, men det kan ju börja brinna! Dessutom är det inte helt okej att gå ut och plocka fritt hursomhelst. Dessa plantor är känsliga och växer väldigt långsamt. Endast begränsade mängder för privat bruk och med markägarens tillstånd brukar accepteras.

Då kom jag på att jag ju råkar ha kvar lite akvariesand av en händelse. Den skulle kanske kunna passa! Och tada- sagt och gjort – blev superfint! Eftersom det är rätt grovkornig och mörk sand tycker jag det liknar smulig pepparkaksdeg och ger en riktig julkänsla. Så nöjd.

Foto privat

Andra saker som säkert också skulle kunna funka är exempelvis stenar, jord, kastanjer eller nötter. Ta vad du har hemma eller ut och plocka icke lättantändligt!

Tänk på att välja miljövänliga svanenmärkta stearinljus eller vegetabiliska veganska ljus. Släck alltid ljusen när du lämnar och rummet och speciellt om du går hemifrån. Ett tips är att sätta upp en påminnelse om detta på insidan av ytterdörren!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s