Lucka 7: Lär dig Huskurage och rädda liv

Varje år rapporterar svenska kvinnojourer att risken för våld i hemmet ökar under julhelgerna när vi har fler dagar ledigt och kvinnor och barn måste vara mer hemma tillsammans med sin förövare. I år har Jämställdhetsmyndigheten redan rapporterat att risken för våld mot kvinnor och barn ökat under coronapandemin. Vi måste hjälpas åt att visa civilkurage för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn. Ett steg på vägen dit är att lära sig Huskurage.

Vad är Huskurage?

Huskurage är en ideell förening med målet att förhindra våld genom att ge grannar verktyg att agera när vi känner oro för att någon far illa. Genom att ringa på dörren och ha ett samtal kan man stoppa pågående, eller förhindra fortsatt våld samt avvärja lidande för barn.

Huskurage använder en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och närstående. Metoden går ut på att sprida kunskap kring våld och civilkurage och på så sätt få människor i omgivningen att agera när de känner oro för att någon far illa i sitt hem.

Huskurage policy är enkel:

● Knacka på hos grannen
● Vid behov hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
● Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Tillsammans skapar vi en norm där vi agerar och hjälper vuxna och barn till ett liv fritt från våld

Vill du att din bostadsförening ska anta Huskurage policy?

huskurage.se finns skriftligt material i form av policy och trapphusinformation. Genom att fatta beslut om att anta policyn på årsstämm kan information sättas upp i trapphus, delas ut till de boende och agerande utifrån Huskurage kan påbörjas. Ett stort antal bostadsrättsföreningar, bostadsbolag och kommuner har redan antagit policyn. Med Huskurage i bostadshuset vet utsatta att de kan få hjälp och de som utsätter vet att de inte får fortsätta utöva våldet i det tysta. De vet att grannarna kommer att ingripa och agera. Grannarna vet att med en dörrknackning och ett samtal kan de förhindra fortsatt våld och stoppa det pågående våldet.


Är du utsatt för våld i hemmet?
Kontakta polisen, din lokala socialtjänst i din kommun, eller ring till kvinnofridslinjen 020-50 50 50, journummer som finns på Unizon.se eller Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, samt Akillesjouren som ger samtalsstöd för män, 072-331 63 99 eller Mottagningen för unga män, MUM i Göteborg 073-666 26 42. För den som riskerar att utöva våld finns även Välj att sluta.

Visa detta inlägg på Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s