Lucka 9: Barnboksklappar

Strax för advent tipsade vi om en julkalender av begagnade barnböcker, och är du som oss och gillar mysiga barnböcker (och förlag) som även lyfter frågan om miljö och rättvisa på ett fint och pedagogiskt sätt, så kommer här lite förslag.

Det pyttelilla spöket och den stora längtan, av Britta Staal, är en berättelse om ett pyttelitet spöke som älskar snö. Spöket väntar och längtar, men världen förändras och det kommer inte längre någon snö. Boken lyfter, på ett enkelt och pedagogiskt sätt, problematiken med klimatet och hur en kan göra när ett problem känns omöjligt stort, samtidigt som den ger den en hoppfull bild av ett svåröverskådligt problem. Vem blir inte glad av ett pyttelitet spöke som viskar i ens öra att ta cykeln istället för bilen till jobbet?

Mitt bland stjärnor av Lotta Olsson, är en ljuvlig bok om allt. Den börjar i rymden, och tar dig med på en resa via skapelsen, och till allt vad vår fantastiska jord innehåller. Den förklarar hur jorden är full av liv, men att allas vår värld är unik.

Varje värld är lika verklig
lika olik, lika märklig
Myra, mussla, ko och gran:
ingens värld är likadan

Hela boken är på rim, och med en enkelhet och ett djup som skapar en varm känsla i hela kroppen.  

The curious garden av Peter Brown, är dock på engelska, men det har fantastiska illustrationer och det går alltid att hitta på en egen berättelse runt dem. Boken börjar i en grå, förorenad stad, där alla spenderade sin tid inomhus. Men det fanns en pojke, som älskade att vara utomhus. En dag hittar han en dörr som leder till en övergiven tågräls, där han hittar en bortglömd liten trädgård. Pojken tar hand om trädgården, men efter ett tag börjar trädgården bli rastlös av att stanna på en plats, den vill ge sig ut och upptäcka.

Osynliga mirakel
I bokserien Osynliga mirakel från 2014, lyfter lantbrukaren, läraren och författaren Inger Källander om naturens mångfalt och hur viktig varje del för allt som hänger ihop.

Kalas i komockan är en härlig berättelse om hur en kobajs, vilket för övrigt alltid är ett bra sätt att börja en bok, landar på marken, hur den besöks av insekter och större djur, bryts ner, omvandlas till näring för andra växter och djur, för att slutligen bli en ny komocka. Andra böcker i serien är Vattenpussar, Bladlusjakten, Magdans under jorden, Livet i ett nötskal och Den gröna cellon, vilka alla handlar om olika naturliga system som är viktiga för oss och livet på jorden.

OLIKA förlag
Ett slutligt tips är böcker från OLIKA förlag, här finns något för alla barn, olika åldrar och smaker. OLIKA utmanar stereotyper och jobbar normkreativt för jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Deras böcker speglar hela samhället och inkluderar alla, alla olika barn, alla olika familjer och kärlekar, olika hudfärger, vänskaper och funktionsvarianter. Ingen lämnas utanför och det är något som vi på gröna moment värdesätter! Böckerna är dessutom FSC- och Svanenmärkta, vilket är ett stort plus.


P.s. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Vi puffar ibland för initiativ och produkter som vi anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen. 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s