Lucka 10: Stödja asylrätt – en mänsklig rättighet

Idag har jag med mig en liten dikt. Även om den är skriven i en helt annan kontext under efterkrigstiden, så är den tyvärr fruktansvärt aktuell i den realitet vi lever i. En realitet där medelhavet liknar en massgrav, där vi som lever på den säkra sidan av Europas gränserna inte lyckas stoppa den absolut oacceptabla situationen vid gränsen mellan Belarus och Polen just nu och en realitet där det har blivit vanligt i nyhetsflödet att se människor på flykt som möter pushbacks och våld vid Europas gränser, tvingas bo i de mest otäckta förhållanden i flyktingsläger eller dör på flykten.

Flykten valde oss – Stig Dagerman

Fågeln väljer flykten.
Vi valde den icke.
Flykten valde oss.
Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger, hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!
Bojan väljer foten.
Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig.
Nu är vi här. Ni är för många, kanske den frie trygga säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?
Ingen väljer nöden.
Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen.
Nu är vi här.
Ni som ej blev valda!
Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

Stig Dagerman - Dagsedlar (21.4 1953)
Miko Guziuk | Unsplash

Det är inte så att en behöver poesi för att förstå vad som händer och vad som går fel. Fakta talar för sig själv. Men vid sidan av alla nyheter och information som vi alla får varje dag, tycker jag personligen att det inte är helt fel att också tillåta känslor i högst politiserade ämnen som flykt, asylrätt och gränsvåld. För till slut är det avsaknaden av medkänsla och avsaknaden av mänsklighet som ligger till grund till att nationella gränser väger tyngre en människors liv. Det måste inte vara så. För dig som har lite mer tid, vill jag också rekommendera en korthistoria. Den är uppskakande. Men det finns ingen skildring som är mer tillämplig för att beskriva realiteten, tycker jag.

Det är inte heller så att en behöver jul för att stödja organisationer som aktivt kämpar för att motverka den här krisen. Men om vi redan är här, tillsammans i julmystiden, i den säsongen under året som ska föra med sig sinnlighet och betänksamhet, då kanske vi kan använda tiden också för att tänka på alla de människorna som inte bär denna frihet, detta privilegium. Alla de människorna som inte har ett hem just nu eftersom de befinner sig på flykt.

I detta samband vill jag uppmärksamma två organisationer som aktivt kämpar för en bättre asylrätt och mot den grymma flyktingspolitik som vi ser i dagens läge:

Seawatch som tillhandahåller båtar för att rädda flyktingar som tvingas komma till Europa via medelhavet och Proasyl som lobbar för en mer rättvis asylpolitik och som hjälper individuella personer på flykt genom juridisk rådgivning och stöd.

Stödja, tipsa eller ge bort en gava som julklapp kanske?

“Everyone has the right to seek and to enjoy in other countries asylum from persecution” (Universal Declaration of Human Rights, Article 14). Photo: Picture Alliance. Från: http://www.proasyl.de

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s