Lucka 11: så undviker du att ge & få oönskade julklappar

Isaac Martin | Unsplash

Många älskar att både ge och få julklappar och då kan det lätt bli för mycket när alla ska ha en julklapp oavsett hur tankfull och önskad den är. I dagens lucka tipsar vi om hur du undviker att ge och få för många ”onödiga” paket.

Som vi tipsade om i Lucka 5 så finns det alternativ för att undvika att det blir för mycket av det goda. Om du verkligen inte önskar en endast julklapp så är det viktigt att försöka vara så tydlig som möjligt med detta och be folk att respektera det. Det kan underlätta om du framhäver din inställning till presenter under hela året, så att dina nära och kära är medvetna om ditt val av livsstil och det inte kommer som en överraskning.

Merylove Art | Unsplash

Men om du trots allt tycker det är trevligt med några få och väl utvalda julklappar, bara att du ogillar den kommersiella hetsen att köpa så mycket nytt, så kommer här några råd:

  • Om du faktiskt önskar dig något – hinta om det! Och åt andra hållet – var lyhörd för när dina nära och kära nämner något som de skulle vilja ha (jag brukar anteckna det direkt, så att jag kommer ihåg när det närmar sig och sedan försöka luska ut om det fortfarande är aktuellt). Berätta gärna också om du tycker det är viktigt med ett speciellt – hållbart märke, ekologiskt, fair trade o.s.v.
  • Gör en julklappslottning – så ger var och en i gruppen en julklapp var (läs mer i Lucka 5).
  • Köp något begagnat. Det finns även en hel del på andrahandsmarknaden som kan användas som kreativa inslagningar, exempelvis fina gamla boksidor, halsband eller broscher.
  • DIY – finns hur mycket som helst du kan göra själv om du har gott om inspiration. En extra omtänksam julklapp enligt min mening, eftersom du lagt ner tid och kärlek på denna. Lägg det på en rimlig nivå så att det inte blir för avancerat – lagom är bäst.
  • Upplevelser & tjänster. Kanske en konsertbiljett till favoritbandet, en spa-behandling, ett prova-på-något-nytt-presentkort eller en utflykt i närområdet. Eller erbjud en tjänst av något som du känner dig lämplig på: barnpassning åt trötta föräldrar, fotografering av ett speciellt tillfälle, lära ut något du är duktig på….endast fantasin sätter gränser. Och det bästa med denna julklapp är att den inkluderar tid för er att umgås på – vilket förhoppningsvis kommer bli lättare inom snar framtid (post pandemin) – för det är ju ändå det viktigaste!
Pass It On

Ta hand om varandra ute i vintermörkret!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s