Lucka 12: Fem sätt att hjälpa de vilda djuren genom vintern

Kyle Szegedi | Unsplash

Snö och kyla gör det svårare för de vilda djuren att hitta skydd, mat och vatten. Det här kan du göra för att hjälpa djuren att klara sig genom vintern.

1. Gör hål på isen i trädgårdsdammen

Katie Doherty | Unsplash

Om du har en trädgårdsdamm/groddamm kan du göra hål på isen i dammen för att ”lufta” den, alltså tillföra syre och förhindra att giftiga gaser bildas. Placera försiktigt en varm kastrull eller stekpanna på isytan. Krossa aldrig isen med våld eller häll kokande vatten i dammen.

2. Erbjud djuren vatten

Jf Brou | Unsplash

💧 Placera en skål med vatten i trädgården. Sluttande kant och grunt vatten (ca 2 cm) så att det är lätt att dricka från skålen. Tips är att ställa ut ljummet och byta ofta. Det finns även solcellsdrivna vattenbad som gör att vattnet aldrig fryser.

💧 Finns det ett vattenfyllt dike utanför tomten kan du se till att hålla isen öppen på något ställe så att rådjuren kan dricka.

💧 Äpplen är också bra att mata med när en vill ge mat även fungerar som vätskekälla.

3. Vila nu, rensa rabatterna till våren

Annie Spratt | Unsplash

Genom att låta bli att rensa rabatterna och buskagen i vinter kan vilda djur hitta frön att äta och platser att gömma sig och undkomma kylan.

4. Sätt upp fågelholkar

Denis Tuksar | Unsplash

De fåglar som övervintrar i Sverige har ofta god hjälp av fågelholkar. Har du möjlighet att sätta upp en- gör det! Olika arter har olika preferenser, läs gärna mer hos natursidan.se Visste du att det finns en speciell sorts fågelholk som är extra fin för fåglarna under vintern? På engelska heter den roosting box, vilket skiljer från nesting box (fågelholk), men jag har inte hittat ett svenskt namn på denna holktyp.

Det som skiljer en roosting box från en vanlig fågelholk är att entréhålet sitter nära botten för att förhindra värme från att stiga och försvinna ut. Ofta är holkarna byggda lite större så att flera fåglar får plats i samma holk som dessutom är utrustade med sittpinne så att fåglarna kan sitta bekvämt ovanför golvet.

Här finns en bra beskrivning på hur du kan bygga en roosting box. Det är bara att konvertera måtten till cm och börja bygga.

5. Mata ekorrarna och fåglarna

Martin Arusalu | Unsplash

Ekorrar kan gärna matas med hasselnötter (favoritmat), solrosfrön eller valnötter. Det finns speciella ekorrmatare att köpa i butiken . De skiljer sig från fågelmatarna eftersom ekorren måste putta upp en lucka för att komma åt maten. Luckan förhindrar samtidigt fåglar från att äta upp maten. Det går förstås att bygga en ekorrmatare själv också.

Till fåglarna kan du köpa fågelfrö från t.ex. en REKO-ring och servera som de är eller även göra DIY fettbomber/talgbollar till dem- de är alltid uppskattade!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s