
I dagens lucka bjuder vi på ett riktigt gott och veganskt pepparkaksrecept. Det är ett recept som min mormor använder sig av varje år och som har hängt i i såpass många år att jag behövde googla fram hur många deciliter en kaffekopp (kkp) motsvarade..
Du behöver:
- 3 dl (2 kkp) ljus sirap
- 500 g brunt farinsocker
- 250 g växtbaserat smör
- 3 dl (2 kkp) växtbaserad mjölk, jag använder oddly good barista havremjölk
- 1-1,5 kg vetemjöl
- 2 msk ingefära
- 2 msk kanel
- 2 msk malen nejlika
- 1 msk kardemumma
- 1 rågad msk bikarbonat
Gör såhär:
- Blanda 2 dl av vetemjölet med ingefära, kanel, malen nejlika, kardemumma och bikarbonat.
- Värm sirapen på medelvärme i en kastrull, tillsätt farinsocker och ha sedan i smör. Sänk till låg värme och rör om tills smöret har smält. Stäng av plattan.
- Häll över blandningen i en stor bunke, gärna 4 L eller mer. Tillsätt sedan lite mjöl i taget under tiden som du knådar degen. Din deg är klar då den precis släpper från fingrarna.
- Plasta in degen eller lägg den i en påse, låt sedan ligga kylen i minst ett dygn.
- Ta fram degen ca. 1 timme innan du ska baka.
- Om du nu har en deg som du upplever för kladdig så kan du tillsätta mer mjöl.
- Mjöla din bänk lite lätt, kavla ut degen tunt och stick ut dina pepparkakor. Lägg dem på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader (över- och undervärme) i ca. 5 minuter beroende på storlek.