Lucka 13: veganska pepparkakor

I dagens lucka bjuder vi på ett riktigt gott och veganskt pepparkaksrecept. Det är ett recept som min mormor använder sig av varje år och som har hängt i i såpass många år att jag behövde googla fram hur många deciliter en kaffekopp (kkp) motsvarade..

Du behöver:

  • 3 dl (2 kkp) ljus sirap
  • 500 g brunt farinsocker
  • 250 g växtbaserat smör
  • 3 dl (2 kkp) växtbaserad mjölk, jag använder oddly good barista havremjölk
  • 1-1,5 kg vetemjöl
  • 2 msk ingefära
  • 2 msk kanel
  • 2 msk malen nejlika
  • 1 msk kardemumma
  • 1 rågad msk bikarbonat

Gör såhär:

  1. Blanda 2 dl av vetemjölet med ingefära, kanel, malen nejlika, kardemumma och bikarbonat.
  2. Värm sirapen på medelvärme i en kastrull, tillsätt farinsocker och ha sedan i smör. Sänk till låg värme och rör om tills smöret har smält. Stäng av plattan.
  3. Häll över blandningen i en stor bunke, gärna 4 L eller mer. Tillsätt sedan lite mjöl i taget under tiden som du knådar degen. Din deg är klar då den precis släpper från fingrarna.
  4. Plasta in degen eller lägg den i en påse, låt sedan ligga kylen i minst ett dygn.
  5. Ta fram degen ca. 1 timme innan du ska baka.
  6. Om du nu har en deg som du upplever för kladdig så kan du tillsätta mer mjöl.
  7. Mjöla din bänk lite lätt, kavla ut degen tunt och stick ut dina pepparkakor. Lägg dem på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader (över- och undervärme) i ca. 5 minuter beroende på storlek.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s