Här tipsar vi om en supermumsig rätt som passar perfekt som aperitif, till julbord eller till en mysig vinterbrunch. En vegansk (eller vegetarisk) variant av laxrätten Lox!
Det här behöver du:
Huvudingredienser
- 5 stora morötter
- 3 tskd soya eller tamari sås
- 1 tskd risvinegär
- 1 ark sushi nori sjögräs
- 1 tskd vit misopasta
- 1 tskd citronsaft
- 3 tskd olivolja
- 1 paket vegansk (eller icke-vegansk om du vill köra en vegetarisk variant) färskost – blev bäst med Oatly enligt personliga test, men prova gärna nåt annat också
Kryddor
- lite havssalt
- lite peppar
- lite vitlökspulver
- lite rökt paprika eller liquid smoke
Optional (men verkligen en bra tips :))
- kapris, dill och picklad rödlök (ett bra recept finns på den här bloggen) som topping!
- havssaltade kex, en annan typ av cracker eller bagels för att servera med

Det här behöver du göra:
- Skala morötterna och koka för ca. 5 minuter, eller alternativt sätta i ugnen i ca. 20 min på 180 grader – morötterna får mjukna lite, men se till att de inte blir för mjuka. Lite al dente ska de vara, så de ska behålla sin form! Om du föredrar rå mat, går det också bra att inte koka alls. Då får du helt enkelt låta morötterna i marinaden lite längre.
- Blanda vatten, soja såsen, risvinägern, misopastan, sushi nori, oljan och citronsaft till en jämn marinad. Använd gärna en matprocesser om du har, men det går också väldigt fin utan. Försök då att smula sushi norin i små bitar. Smaksätta med kryddorna.
- Efter att morötterna ha svalnat, skära morötterna i tunna långa skivor
- Lägg morötterna i marinaden (t.ex. i en ugnsfat) och låt stå i kylen i ca. 24 timmar (10 timmar över natt är också okej, men ju längre morötterna ligger i marinaden desto mumsigare blir dem)
- Servera med färskost, kapris, dill och cracker! Njut av loxen de kommande fyra-fem dagar, den håller sig väl i kylen!
Bon apetit!
Smaklig måltid!
Piep piep piep, wir haben uns alle lieb, Guten Apetit <3
