Lucka 15: Hett julgodisalternativ

Alaje | Pixabay

Det finns så mycket mumsigt och härligt julgodis, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Så för att bryta av all choklad och annat gott, kommer här ett lite hetare godistips.

Till en lagom mumsig mängd behöver du:

  • Ca 500g färsk (gärna ekologisk) ingefära
  • 2 dl vatten
  • Ca 5dl strösocker till sockerlag och ca 3 dl till garnering

Skala ingefäran och skär den i tunna strimlor eller skivor, beroende på vad du uppskattar. Det kan låta enkelt att skala ingefära, men det är faktiskt lite trixigt. Ett tips är att använda en sked och snarare skrapa av skalet än att använda en potatisskalare, då kommer bara det yttersta skalet med, och det går enkelt att komma åt i eventuella vinklarar och vrår. Mindre trassel och mindre svinn.

Koka ingefäran i hälften av vattnet i ca 30 minuter, tills den är mjuk och fin. Häll sedan av vattnet och låt ingefäran svalna. Här kan även avhällningsvattnet återanvändas som bas till ett te, eller bara som det är om en känner sig lite förkyld.

Mät upp den kokta ingefäran med ett decilitermått, för att avgöra hur mycket socker du kommer att behöva. Häll sedan ingefäran och en lika stor mängd socker i en kastrull, tillsammans med det resterande av vattnet. Koka upp under omrörning och sjud till sockerlagen nästan kokat in och ingefäran blivit lite genomskinlig.

Häll socker på en tallrik, lyft ingefäran ur sockerlagen och vänd dem i sockret. Här är det en fördel att försöka att bli av med lite av den kvarvarande sockerlagen, så att ingefäran inte är för blöt då det kan riskera att fastna lite för mycket socker.  Det blir godare om du antingen försöker att droppa av så mycket du kan eller bara mellanlandar ingefäran på ett bakplåtspapper eller liknande för att torka till den lite.

Förvara i en burk med tätslutande lock.

Vill du göra ingefäran lite extra julig kan du koka den med en bit kanelstång och/eller lite nejlikor, efter tycke och smak.


Visar det sig att detta är det absolut bästa julgodiset någonsin, och du redan nu vill ladda inför nästa jul, eller att du bara råkat få lite ingefära över, då går det alldeles galant att odla din egen! Jag har lyckats en gång (av en hemmaodlad planta jag fick i julklapp) och Farbrorgrön ger bra tips för dig som vill veta mer. Det kliar i fingrarna när det börjar att gro.    

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s