Lucka 16: Julkassen Göteborg

Jonathan Borba | Unsplash

För de allra flesta familjer i Sverige innebär julen en mysig tid med firande och julklappar. Men en del har inte råd att inhandla mycket av det som hör julen till i matväg. I Göteborg startade några privatpersoner initiativet ”Julkassen” 2012 och de har sedan dess hjälp hundratals familjer.

Sverige högst barnfattigdom i Norden

Även om Sverige globalt sett hör till de rikaste länderna så förekommer det betydande skillnader inom vårt land. I Sverige växer en femtedel av alla barn upp i relativ barnfattigdom. Det visar en ny rapport från Rädda Barnens internationella organisation, som liknar situationen med länder i Östeuropa. Detta märks kanske inte jämt, men det blir ännu tydligare kring jul. Därför startade några göteborgare initiativet Julkassen, för att ge julmat till familjer som inte annars skulle ha råd att köpa det.

Initiativet ”Julkassen” i Göteborg

Julkassen finns på Facebook och på Instagram och det är där som insamlingen sker. Pengarna som samlas in går endast till bensinkostnader för utdelningen och själva matkassarna som innehåller julmat och basvaror. Allt arbete sker helt idéellt och på eget initiativ. Så fint! Kanske finns det ett behov av att starta upp liknande initiativ i andra städer i landet…?

Dani Guitarra | Unsplash

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s