
Lucka arton och här bjuds det på godsaker! För alla behöver vi en sådan där härligt seg, fastna i tänderna-kola under juletider. Här har ni den – mormors chokladkola på veganskt vis.
Du behöver:
- 100 g växtbaserat smör
- 2 msk kakaopulver
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl växtbaserad baristamjölk (jag använder oddly good), alternativt växtbaserad grädde
- 2 msk glukossirap
Gör såhär:
- Smält ditt växtbaserade smör i en rymlig kastrull och rör sedan ner de övriga ingredienserna.
- Koka upp blandningen tills dess att den når 125 grader, rör om då och då. Du kan även göra ett kulprov om du inte har en kökstermometer. Detta gör du genom att ta lite av kolan på en sked som du doppar i kallt vatten, den ska då gå att rulla till en seg boll.
- Häll upp smeten i en mindre form som du har täckt med bakplåtspapper, dessa på bilden är gjorda i en form på ca. 15 x 25 cm. Om du vill kan du även toppa med lite flingsalt.
- Låt sedan kolan stelna innan du skär upp i bitar. Min fick stela i kylskåpet innan den skars upp, då blev den rätt hård och bröts av i bitar, men var fortfarande sådär härligt seg när man åt den.
- Förvara i lufttät burk i kylskåp. Det går att förvara dem i burk så som ses på bilden, men de fastnar lite i varandra så du kan även förvara dem i bruk med bakplåtspapper mellan varje lager för att förhindra detta.