
Dagen före julafton är här och något av det bästa med morgondagen måste väl ändå vara maten? Sitter du nu och känner att något saknas eller har du kanske varit på jakt efter ett riktigt bra veganskt recept på Janssons frestelse, men inte hittat det? Don’t worry – we got you!
Till detta receptet behöver du:
- 2 gula lökar
- 2 msk växtbaserat margarin
- 1 kg potatis
- 2 msk kapris
- 2 msk saltgurka
- 1 msk ljus sojasås
- 1/2 tsk mald kryddpeppar
- 1/2 tsk salt
- 1 krm mald kanel
- 7 dl växtbaserad grädde
- 1/2 dl ströbröd
- 3 msk växtbaserat margarin
Gör sedan såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
- Skiva löken tunt och fräs tills dess att den är mjuk och lite genomskinlig i margarin.
- Skär potatisen i tunna strimlor och blanda sedan potatisen med löken i en ugnsform.
- Finhacka kapris och saltgurka, mixa eller mortla sedan detta till en puré.
- Blanda ner sojasås, kryddpeppar, salt och kanel i din puré. Se till att din puré nu är så slät som möjligt.
- Blanda ner purén med potatisen och löken i din gratängform och häll över grädden.
- Strö på ströbrödet och klicka ut margarin.
- Gratinera i ungen i ca. 60 minuter eller tills dess att din Jansson fått fin färg.
Tips! För att slippa stress under morgondagen – gör färdigt den idag och värm upp den på lägre värme i ugnen imorgon.