Vegansk ”semla” på två minuter!

Nu har semlorna dykt upp lite överallt. Tidigare och tidigare för varje år känns det som, men det gör ju inget när det är så gott – då hinner man ju äta fler. Det kommer även nya varianter nästan varje år, så här kommer min variant som du slänger ihop på bara några minuter!

Det finns gott om ”mugcakes”recept på nätet, vilket är som en snabb liten kaka som du bakar i en mugg i mikron. Jag själv tycker att det är så smidigt när man blir akut sugen på något sött och man bara vill ha det NU. Så nu när semmeldagen närmar sig tänkte jag: ”varför inte göra en semla av det här?”. Sagt och gjort, här har ni receptet – hoppas det ska smaka!

För en portion behöver du:

  • Någon typ av portionsform, det kan till exempel vara en mugg eller liknande annan form som ni också ser på bilden.
  • 1 msk växtbaserat smält smör
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk riven mandelmassa (3 msk till kakan och 1 msk till fyllning)
  • 2 msk växtbaserad mjölk (till kakan) + 1 tsk mjölk (till fyllning)
  • 2 msk mjöl (går fint att byta ut mot glutenfri mjölmix för en glutenfri kaka)
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • ca. 2 msk växtbaserad vispgrädde (jag vispade 1 dl och det hade räckt fint till fyra stycken).
  • Rostade mandelspån (att toppa med, kan väljas bort)
  • Florsocker (att toppa med, kan väljas bort)

Gör såhär:

  1. Blanda smält smör, strösocker, 3 msk riven mandelmassa, 2 msk mjölk, mjöl, kardemumma, bakpulver och salt till en slät smet och häll i din form. Se till att formen inte fylls mer än till hälften då den kommer att svälla i mikron.
  2. Kör kakan på full effekt i mikron i 45-60 sekunder, lite beroende på effekt och lite beroende på hur torr kaka du vill ha.
  3. Medans kakan svalnar vispar du grädden samt gör fyllningen genom att blanda 1 msk riven mandelmassa med 1 tsk mjölk.
  4. När kakan har svalnat något gröper du ut lite kaka i mitten som du sedan fyller med din fyllning.
  5. Toppa med grädde, mandelspån och pudra över lite florsocker – klart!

Tips! Det går fint att multiplicera receptet med det antal ”semlor” ni vill ha.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s