Hur kan vi hjälpa och visa solidaritet till människorna i Ukraina?

Cash Macanaya | Unsplash

Men tanke på den hemska humanitära situationen i Ukraina så kommer vi i veckans inlägg att dela med oss av olika tips på vad du som privatperson kan göra, hur du kan prata med dina barn om det som händer, och vi listar olika typer av hjälporganisationer som du kan vända dig till för att skänka ett bidrag.

Precis som så många andra förfäras vi över hur snabbt situationen fortsätter att försämras i Ukraina.  Sedan den ryska ockupationen av Krim 2014 har det varit en väpnad konflikt i Donetsk och Luhansk, och sedan den 24 februari har konflikten utvecklats till ett storskaligt krig (UNCHR,  Läkare utan gränser). Enligt UNCHRs dataportal har mer än en miljon människor flytt Ukraina under den första veckan, den 5e mars var siffran över 1,5 miljoner och många fler är på flykt, fortfarande inom landets gränser. Det uppskattas att upp emot 4 miljoner människor kan tvingas att fly från Ukraina och att 12 miljoner kommer att behöva hjälp inom landet. Precis som alla väpnade konflikter är detta en humanitär katastrof och de drabbade behöver all hjälp de kan få.

Ehimetalor Akhere Unuabona | Unsplash

Vad kan jag som privatperson göra
Det är många som drabbas hårt av den pågående konflikten och de är i stort behov av hjälp och stöd. Det du initialt kan göra är att skänka pengar till olika organisationer (flera listade längre ner), för att bidra med hjälp till mat, vatten, vård och tak över huvudet. Varje gåva gör skillnad.

  • Du kan även engagera dig som volontär. Detta kan innefatta allt från att hjälpa till med att samla in förnödenheter, lära ut svenska, familjeåterförening, krisstöd eller hjälpa till i diverse olika secondhand butiker kopplade till olika hjälporganisationer. Som volontär hjälper du människor och du är med och sprider hopp. Olika delar av volontär arbetet behövs under olika perioder under och efter en konflikt, så det är aldrig försent att engagera sig. Röda korset – bli volontär, Refugees welcome sverige (facebook)
  • Håll dig informerad om situationen mellan Ryssland och Ukraina men var källkritisk och se till att inte sprida felaktig information. Det är alltid viktigt att vara källkritisk, men kanske nu mer än någonsin då risken för ryktesspridning och desinformation ökar.
  • Ibland kan det enorma nyhetsflödet bli överväldigande och det är därför även viktigt att vara snäll mot sig själv. Det är bättre att sålla och kanske rent av ta pauser om flödet av information blir för stort. Den psykiska hälsan är viktig och det kan vara bättre att ha restriktioner för sig själv och kanske alaysera flödet snarare än att försöka ta in allt. Men glöm inte att även när det mesta av nyhetsflödet tystnar så behövs vår solidaritet, stöd och medmänsklighet.
  • Stå upp för den humanitära rätten! Även i väpnade konflikter finns det lagar som ska följas, så som att humanitär hjälp måste få komma fram, civila ska skyddas och att sjukhus inte får bombas. Så läs på om krigets lagar och hjälp till att sprida den kunskapen – Information om den humanitära rätten
  • Håll utkik efter lokala initiativ och insamlingar. Det är många privatpersoner och lokala företag som startar olika typer av insamlingar, både av pengar, kläder och andra förnödenheter. Du kan själv starta en insamling via Facebook, till förmån för olika hjälporganisationer, samt handla secondhand. De flesta secondhandbutiker drivs av olika ideella organisationer där pengarna går till deras olika hjälpinsatser.
  • Delta i protester och fredsdemonstrationer, stora som små. Det är viktigt att vi visar att vi ser och att det som händer är oacceptabelt.

Och glöm inte att stötta och ta hand om dina medmänniskor!!

Som en extra parentes, preppa solidariskt. Om du, som många andra, vill ha en bra hemberedskap med basvaror och förnödenheter så att du klarar en vecka utan stöd från samhället, bygg inga enorma lager, det kan göra det svårare för andra!

Mer läsning finns hos: Röda korset, Röda korset – bli volontär, Refugees welcome sverige (facebook), Refugees welcome sverige,  Röda korset – Krigets lagar, Information om den humanitära rätten, RESCUE,  MSB

Ehimetalor Akhere Unuabona | Unsplash

Prata med barn och unga
Det kan vara svår att prata med barn om vad som händer i världen just nu, men på krisinformation.se sammanfattar de bra och besvarar på ett lättbegripligt sätt det viktigaste frågorna barn kanske ställer sig just nu. Allt från om en behöver vara rädd, om allt en ser på sociala medier är sant, till om en behöver göra något särskilt nu. Rädda Barnen ger råd på hur du pratar med dina barn, att det viktigt att ta barnens rädsla på allvar och säga saker som inger hopp. UMO riktar sig till unga, mellan 13 och 25 år, och de sammanställer på ett lättillgängligt sätt olika råd kring hur du kan tänka och de delar olika länkar med mer information och hjälp om du känner oro för kriget i Ukraina. De tar även upp hur viktigt det är med pålitlig information och att allt en ser kanske inte är sant, men även att bilder och klipp kan vara jobbiga för andra att se, även om de inte är det för en själv.

Ev | Unsplash

Några hjälporganisationer som arbetar i Ukraina
UNCHR, FN:s flyktingorgan, grundades under andra världskriget då med 34 anställda, i juli 1951 antogs flyktingkonventionen, och idag är UNCHR världens främsta humanitära organisation ned 17 500 anställda 2019. UNCHR arbetar för att skydda människor som tvingats fly från krig, konflikt eller förföljelse, de kämpar för deras rättigheter, ger livräddande nödhjälp och skapar lösningar för en trygg framtid. UNCHR har funnits på plats i Ukraina sedan 1994 där de hjälpt till med vinterkläder, kontantstöd, reparation av sönderbombade/skjutna skolor och hem. Just nu dubblas alla gåvor till UNCHR  av Akelius Foundation.

Precis som UNCHR är UNICEF ett FN-organ, vilka arbetar för barns rättigheter och de arbetar för att påverka beslutsfattare för att skapa förändring i lagstiftning gällande barnrättsfrågor, samt informera och utbilda om barns situation och om barnkonventionen. UNICEF Sverige är en ideell förening. Även UNICEF är på plats och de skalar nu upp hjälpen till barn och familjer som drabbats av konflikten i Ukraina. Under mars och början av april dubblas alla gåvor till UNICEF av Akelius Foundation.

Rädda Barnen har haft hjälpinsatser i Ukraina sedan början av konflikten 2014, och de kommer att fortsätta arbetet tillsammans med  lokala organisationer så länge det är säkert att göra det. Arbetet innefattar att se till att det finns tillgång till rent vatten och hygienartiklar, dela ut varma kläder och se till att människor har tak över huvudet, ge tillgång till mat eller ekonomiskt stöd för att klara vardagen och framför allt bidra med psykologiskt stöd för barn att bearbeta trauma och ge säkra platser för dem att leka på. Rädda Barnen – Var med och skydda barnen i Ukraina

Läkare utan gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation vilka varit på plats i östra Ukraina sedan början av konflikten 2014. Då det är en medicinsk organisation sätter de alltid patienten först, utan att styras av politiska, religiösa eller ekonomiska intressen. Verksamheten är framför allt medicinsk men de bidrar även med förnödenheter och rent vatten. Sedan konflikten i Ukraina eskalerat anpassar och utökar de ständigt sina insatser och sin beredskap baserat på hur situationen förändras. De har insatser på plats både i Ukraina och angränsande länder, och teamen distribuerar kit med material för behandling av krigsskador och genomför utbildning i traumavård.   

Även Röda Korset har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade och även deras arbete skalas nu upp. Röda Korsets arbete baseras på sju grundprinciper, bland annat neutralitet och opartiskhet, vilket innebär att de aldrig väljer sida, utan alltid står bakom de människor som drabbas och de diskriminerar inte gällande nationalitet, etnicitet, religion eller politiska åsikter. På plats i Ukraina och dess grannländer bidrar de med skydd, rent vatten, hygienartiklar, mat, värme, psykologiskt stöd, reparation av vattensystem och förser sjukhus med material samt för dialog med alla parter för att se till att civila skyddas.

International Rescue Committees RESCUE, arbetar med lokala partners, både i Ukraina och Polen, där de initialt kommer att bidra med grundläggande förnödenheter, så som filtar, varma kläder, basförnödenheter, stormkök etc. De kommer även att hjälpa till att ge människor tillgång till information om asyl och andra tillgängliga resurser, inklusive juridisk rådgivning och psykologiskt stöd.

SOS Barnbyar har haft verksamhet i Ukraina sedan 2003 och arbetar just nu bland annat med evakuering av ban och familjer i deras program, boende och skydd för familjer som tvingats fly sina hem, familjeåterförening för familjer som splittrats i kaoset, traumahantering och bistår med mat, förnödenheter och ekonomiska bidrag.

Ev | Unsplash

Tryggt givande
givasverige listas hjälporganisationer som har märkningen Tryggt givande (organisationer där du kan försäkra dig om att din gåva förvaltas på bästa sätt) och som är verksamma i Ukraina eller som har verksamheter kopplade till landet. De uppmuntrar verksamheter och privatpersoner att i första hand ge gåvor till organisationer som redan är etablerade, då de har bättre kapacitet att agera i och omkring Ukraina för att din gåva garanterat kommer till bästa möjliga nytta.

”Märkningen Tryggt givande ges till medlemsorganisationer i Giva Sverige som bekräftelse på att de följer Giva Sveriges Kvalitetskod. Genom att ge till en organisation som har märkningen Tryggt givande försäkrar du dig om att den organisation du ger gåvan till förvaltar den på bästa sätt. Alltifrån att de ber om gåvan på ett bra sätt, har ordning och reda på sin ekonomi och styrning, och använder pengar till de ändamål som de arbetar för, och framför allt, utvärderar verksamheten för att veta om det blir den nytta som är tänkt. Det är en förutsättning för att du ska känna dig trygg att din insats som givare gör nytta”

En reaktion på ”Hur kan vi hjälpa och visa solidaritet till människorna i Ukraina?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s