6 schyssta klimatappar för en bättre framtid

Li-An Lim | Unsplash

I dagens inlägg tänkte jag tipsa om några bra appar för att göra klimatsmarta val. Vilken är din favorit?

Dagens snackis

Klimatet och klimatförändringarna är vår tids stora samtalsämne. Det engagerar och konsekvenserna av en alltför stor temperaturökning blir nu allt tydligare. I tidigare inlägg har vi skrivit om klimatet ur olika synvinklar, bland annat Klimateffekter på vattnets kretslopp, Värmebölja – sköna sommardagar eller hälsorisk? och Kärleksbomba eller klimatbomba? Visa beslutsfattarna vad du tycker med hjälp av We Don’t Have Time

Anna Pelzer | Unsplash

Nu tänkte jag tipsa om några bra appar för att underlätta för dig att vara med och motverka den globala uppvärmningen:

  • Deedster. Har du koll på ditt klimat-avtryck, dvs hur din livsstil påverkar klimatet? Det kan handla om dina matvanor, resvanor och hur du bor. Med hjälp av appen Deedster kan du räkna ut hur stor klimatpåverkan ditt sätt att leva har och dessutom kan du göra utmaningar för att sänka ditt klimatavtryck.
  • KliMAT. Den optimala appen för dig som är intresserad av din matkonsumtions klimatpåverkan och hur du kan minska den. Det är sannolikt världens första och enklaste kliMAT-scanner. Håll scannern över streckkoden och vips får du information om produktens klimatpåverkan. Du kan också söka bland kliMATs ca 30000 livsmedel för en klimatsmart matkasse.
  • Swinga. Låna saker av varandra. Enklaste och tryggaste sättet för oss grannar att låna verktyg, fritidsprylar, barnsaker och mycket mer av varandra. Ta tillvara på det vi redan har, och låna tryggt med automatiskt avtal och kvitto. En kooperativt ägd app för en riktig delningsekonomi i smartare och trevligare grannskap.
  • Greenely. Få koll på din energianvändning. Med Greenely kan du trådlöst följa din elanvändning på timnivå och få handfasta tips för att minska elanvändningen i din villa, lägenhet eller sommarstuga. Med hjälp av appen kan du kostnadsfritt hämta ut eldata från ditt elbolag och också få jämförelser med liknande hushåll och se hur din trend har varit.
  • GoMore. Dela bil för planetens skull! Via GoMore kan du dela din bil med andra eller hyra bil av personer i din närhet. På så sätt sparar vi på jordens resurser genom att färre bilar produceras. Ett grönare sätt att äga och hyra bil helt enkelt.
  • Happy cow. Happy Cow är den bästa appen för att hitta veganrestauranger runt dig. Det låter dig hitta kaféer, restauranger, livsmedelsbutiker etc. som serverar veganskt. Du har också möjlighet att filtrera dessa resultat i termer av vegan/vegetarisk och avstånd från din plats.
Karsten Würth | Unsplash

Som bonus skulle jag vilja nämna två riktigt bra hemsidor:

  • WWF. Här finns bland annat vegoguiden och klimatkalkylatorn. Vegoguiden: Välj mer och bättre vego!- Vegoguiden är en guide för konsumenter och matlagare som vill göra bättre val av vegetabilierna som läggs på tallriken. Guiden bedömer inte enbart vegoprotein och grönsaker utan hjälper dig även med bra val av frukt, bär, nötter och spannmål. Klimatkalkylatorn hjälper dig att ta reda på hur mycket din livsstil påverkar planeten och vad du kan förändra för att minska ditt ekologiska fotavtryck. Genom att besvara ett antal frågor kan du få reda på vad hur du ligger till och spara resultaten så att du kan jämföra dessa senare år.
  • We don’t have time. En tech startup som vill hålla politiker och företagsledare ansvariga för sina bidrag till klimatförändringarna.

Vad tycker du om dessa appar? Känner du till fler schyssta appar som borde vara med på listan? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan :) 

PS. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Vi puffar ibland för initiativ och produkter som vi anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.  


Tyckte du om det här inlägget?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s