Veganska såser till grillat (eller annat gott)

Couleur | Pixabay

Nu när våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg så gissar jag att grillarna hittat ut i de flesta svenska hemmen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om lite goda veganska såser som kan passa bra till vad än du är sugen på att grilla. 

För oss vitlöksälskare så är en klassisk aioli alltid en vinnare! Och det är enkelt att göra den vegansk!! 

Du behöver:
3 msk kikärtsspad
2.5 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor 
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
Salt och peppar

Blanda kikärtsspad, vitlök, citron och senap. Mixa med stavmixer och mata i oljan lite pö om pö medan du mixar. Fyll på med olja tills du tycker att det är en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. Om aiolin råkar bli för tjock kan du bara späda den med lite vatten. 

Om du inte har kikärtsspad eller kan äta baljväxter så går det att koka upp ca en matsked majsstärkelse med lite vatten till en genomskinlig och klistrig kräm, vilket enkelt kan ersätta kikärtsspadet. Jag har än inte fått aiolin att skära sig genom att använda majsstärkelse, vilket känns väldigt lyxigt! Uppskattar du heller inte senap går det självklart bra att utesluta det.  

En annan favorit så här års är ramslök!! Hur underbart är det inte att det växer så goda saker i vår natur! 

Och om du hör till dem lyckliga som kan plocka ramslök så är det få saker som slår en god ramslökssås. Och det är så fantastiskt enkelt.

Du behöver:
Ramslök
1 dl rapsolja
1 burk Valfri vegansk creme Fraiche
Salt och peppar
Eventuellt citron efter tycke och smak

Mixa ramslök med olja, beroende på om du vill ha en mer intensiv smak så tar du mer ramslök eller om du uppskattar den lite mer mild så tar du lite mindre. 

När oljan är klar blandar du den med en burk valfri vegansk creme Fraiche.

Oljan är också god precis som den är, antingen som en salladsdressing eller blandat med potatis, sockerärtor och rädisor, som en potatissallad. Självklart går oljan även att använda till att göra en egen vegansk ramslöksmajonäs. Uteslut bara vitlöken i receptet ovan och byt olja mot ramslöksolja. Smarr!! 

Om du inte har någon ramslök så går det att mixa ruccola och vitlök tillsammans med olja, det ger en snarlik smak, och har en längre säsong.  

Slutligen vill jag tipsa om en annan av mina favoriter, Romesco!! Det är en kall sås som kräver lite varma förberedelser men är helt fantastisk, fräsch och passar bra till allt! 

Du behöver:
100 g mandel 
2 st röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 tsk sherryvinäger, men annan går också bra
0.5 dl olivolja
Om en uppskattar en rökig ton går det att tillsätta lite rökt paprikapulver.

Ta bort paprikans skal genom att rosta paprika på 250 grader, tills skalet är svart. Om du skär paprikan runt kärnhuset istället för genom, så blir skivorna mer flata och det är lättare att rosta jämnt och skalet kommer lättare av. Var inte orolig, det ska vara varmt och skalet ska vara svart, ju större yta som är svart, desto lättare kommer det vara att får bort skalet.  

När paprikan är svart tar du ut den ur ugnen och låter den svalna något. Om du skalar medan den fortfarande är varm är det lättare att få bort skalet, men kall funkar såklart också. 

Rosta mandeln lätt i stekpanna eller ugn tills skalen kommer av eller tills de får en lite mer gyllene ton. 

Mixa sedan paprika, mandel, vinäger och vitlök. Mata i oljan lite pö om pö och mixa till en önskad konsistens. Såsen ska inte vara helt slät men det ska heller inte vara för stora bitar av mandel. Smaka av med salt och peppar. 

Lycka till! 


Om du tyckte om inlägget, dela det gärna med andra som du tror skulle kunna upsaktta det!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s