Bokrecension: ‘Fattigfällan’ av Charlotta von Zweigbergk

Alice Pasqual | Unsplash

En självupplevd historia om vad som hände en helt vanlig egenföretagare när hon blev sjuk och inte längre kunde arbeta. En mardrömslik skildring av det svenska välfärdssystemets haveri och utsattheten det innebär att vara fattig i Sverige.

Hur går det till när en välutbildad entreprenör som ensam uppfostrat fyra fullvuxna barn tillslut står i kön till frälsningsarméns matutlämning och väljer att pantsätta alla sina smycken för att inte bli vräkt?

Fattigfällan är baserad på verkliga händelser och skildrar hur lätt det är att falla igenom svenska välfärdssystemets skyddsnät. Beata är egenföretagare som drabbas av sjukdom och måste sjukskriva sig från sitt egenföretagarjobb. Här börjar en smärtsam kamp- med Försäkringskassan, Skatteverket, Socialtjänsten och Kronofogden. En kamp för sitt människovärde och för att återfå viljan att fortsätta leva. Hon skulle ha behövt vara frisk för att orka vara sjuk.

Titel Fattigfällan
Författare Charlotta von Zweigbergk
Genre Samhälle och samhällsvetenskap
Målgrupp Vuxna
Språk Svenska
Sidantal 256
Utgivare Ordfront förlag
Utgivningsår 2016

Beata är en fullt fungerande medborgare som under hela sitt vuxna liv betalat både skatt och sina räkningar i tid. Men så en dag blir hon sjuk och behöver samhällets stöd. Men reglerna för att som egenföretagare få ersättning från Försäkringskassan är snåriga och det tar ett halvår innan hon får ut en enda krona. Trots utebliven inkomst ska dock skatt och sociala avgifter för hennes företag fortfarande betalas till Skatteverket. Beata är låginkomsttagare och hennes besparingar (och pengarna hon lånat av en vän efter att hon blev sjuk) tar slut redan efter ett fåtal månader. Hon tvingas omplacera sin älskade katt för att hon inte har råd att ta hand om den och snart är Kronofogden inblandad för att hon inte längre kan betala sin elräkning.

När hon tar kontakt med Socialtjänsten för att få hjälp tar det flera veckor innan hon får en mötestid. Väl där uppmanas hon avsäga sig sin F-skatt (och därmed sin möjlighet att kunna fortsätta arbeta med sitt företag när hon blir frisk) för att kunna ansöka om försörjningsstöd. Beata vet att det är nästintill omöjligt att få tillbaka F-skatten om Kronofogden har krav på en och bönar och ber om att det måste finnas en annan lösning. Det gör det inte.

Hon har varken råd till mat, toalettpapper eller armskydden hon behöver för sin rehabilitering: hon är desperat och säger upp F-skatten. Några veckor senare får hon svar på sin ansökan. Avslag. Beata fortsätter få avslag på avslag på sina ansökningar. En gång för att hon hade skrivit ett streck istället för 0 på en blankett.

Boken är en teckning av hur svårt det är att komma ur fattigdom, om skammen, stigmat och om hur de människor som behöver samhällets stöd som mest blir avhumaniserade till följd av myndigheternas byråkrati.

Fattigfällan nominerades till Augustpriset för årets svenska fackbok 2016. Boken är, trots att den skrevs för några år sedan fortfarande är i allra högsta grad aktuell. Den är lättläst och är svår att lägga ifrån sig, trots att den innehåller en del upprepningar.

En viktig ögonöppnare- läs den.

Omslag | Elina Grandin

Till dig som har en vän som blivit fattig
Citat från Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk

 • Fråga vad du kan hjälpa till med rent konkret. Om du inte kan bistå med pengar kanske du kan ringa något inkassobolag eller följa med till soc?
 • Förstå att den som helt saknar pengar också blir sen med räkningarna. Undvik skuldbeläggande, det handlar inte om dumma prioriteringar eller slarv.
 • Att få försörjningsstöd innebär att alltid bli kontrollerad. Försök att förstå om din vän överreagerar på allt som liknar kontroll från dig också.
 • Om du vill ge kläder, kom ihåg att det är underkläder och strumpor som tar slut först. Varför inte ge pengar eller presentkort om du har råd?
 • Var lyhörd för hur din fattiga vän mår. Utförsäkrade är till exempel kraftigt överrepresenterade inom självmordsstatistiken.
 • Att vara ”utan pengar” är ett luddigt begrepp. Fråga vad som menas, för en del betyder det att det är lite kärvt till nästa lön, för andra innebär det svält och hoppplöshet.
 • För den vars hela tillvaro kantrat är det lätt hän att göra konstiga saker. Det är psykologiskt förståeligt att strunta i att öppna post eller att ens orka kryssa i deklarationsblanketten. När en situation blir en övermäktig, är det lätt att bara ge upp och göra saker som för andra tolkas som idiotiskt.
 • Tjat och krav kan vara befogat i ett tidigt skede men för den som är sjuk eller har fallit hela vägen ner är det meningslöst. Att inge hopp är viktigast.

Tips på hållbara sätt att läsa boken:

 • Låna den på biblioteket
 • Lyssna på den som ljudbok
 • Köp den på begagnadmarknaden
 • Låna ut eller sälj vidare ditt exemplar när du läst ut den

PS. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.


Tyckte du om det här inlägget?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s