Klimatforskning: behöver vi verkligen veta mer? 

Årets IPCC rapport bekräftar igen: vi har mer än tillräckligt med underlag som visar att klimatfrågan måste prioriteras och vävas in i samtliga politikområden. Med andra ord: Allt som vi behöver veta om global uppvärmning vet vi redan…eller?! Ett inlägg om varför grundläggande klimatforskning är viktig, om vad som kan vara ett problem i kommunikationen mellan forskare och samhället, och om ett superbra tips för hur du kan hålla dig uppdaterad om relevanta klimatfrågor!

Det vi behöver veta vet vi redan…eller?

Glappet mellan det vi vet om klimatförändringarnas konsekvenser och det vi gör för att minska dessa verkar bara bli större och större. Jag ska inte ljuga till er: jag kan ibland känna att de små pusselbitar som utgör mina forskningsresultat efter fyra års noggrant och flitigt arbete inte kommer att bidra till någonting betydande. 

Vi identifierar flera komplexa processer i atmosfären som också påverkas av den ökande lufttemperaturen, vi utvecklar flera nya metoder för att skapa en ännu bättre förståelse av dessa processer, och även om vi försöker koppla ihop förståelsen av vissa väderfenomen med dess implikationer för samhället, känns det ofta ganska långt borta från att skapa kunskap som verkligen kan användas av beslutsfattare.

Ja, vi har tillräckligt med vetenskapliga underlag (och det gäller inte bara den fysikaliska bakgrunden av klimatförändringar utan vi vet också vilka sektorer som bidrar mest till koldioxidutsläppen; IPCC, 2022). Och nej, vi behöver absolut inte vänta på flervetenskapliga resultat för att komma igång med en allvarligt menad omställning. Frågan om vi ska fortsätta spendera massor resurser på grundläggande klimatforskning är då kanske en rättfärdigad fråga.

USGS | Unsplash

Men det vi inte får glömma är att vi inte ännu vet, vad vi inte vet. Det finns grundläggande argument för grundläggande forskning som förutsättning för innovation, men inom klimatvetenskap betyder det också att det kan finnas processer och följaktligen klimatförändringar som vi inte kan förutse, eftersom vi ännu inte upptäckt att de spelar en viktig roll. Just eftersom klimatfrågan kommer med så stora krav till omställning är det kanske också speciellt viktigt att kunskapen hela tiden uppdateras (ibland också korrigeras).

Men hur når grundläggande kunskap om klimatförändringar till beslutsfattare och allmänheten som ju indirekt påverkar beslutsfattare genom att ställa politiska krav?

Science outreach – Om tredje uppgiften

Det är faktiskt högskolornas så kallade tredje uppgift (efter utbildning och forskning) att kommunicera relevanta forskningsresultat till samhället. Vi uppmuntras hela tiden att göra det, men det är faktiskt inte så enkelt som det låter att vara tydligt utan att överdriva, att förenkla utan att utelämna viktiga osäkerheter, att förklara osäkerheterna utan att väcka känslan att det inte går att lita på vetenskap. Ett stort problem som gör är att denna kommunikation oftast är ostrukturerad och saknar specifika mål är att de flesta forskare inte får någon extra tid (eller lön) för sådana outreach-aktiviteter.

Jason Goodman | Unsplash

Hur kan du informera dig om klimatforskning då?

Trots det finns det många forskare som ägnar extra tid åt att kommunicera och debattera med allmänheten och det är just dessa forskare som jag vill visa uppskattning för  i detta inlägg. Om du är själv är intresserad av att hålla dig uppdaterad om den senaste klimatforskningen eller behöver en källa där bakgrunden till specifika klimatfrågor förklaras på ett lättillgängligt sätt, så rekommenderar jag Researchers Desk.

Lets talk about change, baby!

Researchers Desk är en icke vinst-drivande organisation som består av ett flertal klimatforskare på svenska universitet/forskningsinstitut som engagerar sig i vetenskapskommunikation. Det anordnas till exempel föreläsningar på zoom och möten där du får chansen att ställa frågor och diskutera med forskare direkt. Du kan till och med boka en forskare för en event eller om du jobbar i en institution (t.ex. en skola) där du vill anordna en föreläsning om ett specifikt ämne.

På deras websida eller på facebook kan du läsa mer om vilka Researchers Desk är !

Här kan du se massor videos där forskare håller föredrag om specifika ämnen !

Här kan du läsa om frågor som har diskuterats eller aktivt delta i debatter genom att ställa frågor !

Tyckte du om det här inlägget?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s