
Glad sommar på er allihop! Förra året gjorde jag ett inlägg med lite olika recept på veganska glassar och nu tycker jag att det är dags igen. Här kommer ett recept på en vegansk glasstårta med bounty-botten och bounty-godisar på toppen, perfektion för alla kokosälskare!
Här behövs ingen glassmaskin – bara en frys, elvisp och en rund springform med löstagbara kanter. Det bästa är att göra denna en dag i förväg så att den kan stå i frysen under natten och stelna. Man kan säga att där är tre olika ”delar” till denna glasstårtan: bounty-godisarna, bounty-botten och själva glassen. Du kan absolut skippa att göra godisarna om du inte orkar (eller köpa färdig bounty om du inte är vegan), men jag tycker att de ger det där lilla extra.
För att göra godisarna behöver du (det går fint att göra en halv sats om man inte vill ha en del extra att mumsa på):
- 50 gram växtbaserat margarin (jag använder viospread)
- 1/2 dl växtbaserad grädde (jag använde planti’s vispbara)
- 3 dl riven kokos
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 gram mörk choklad, vegansk
- Lite extra koks att toppa med
Till bounty-botten behöver du (japp, detta är egentligen bara en dubbel sats av det som står ovan):
- 100 gram växtbaserat margarin
- 1 dl växtbaserad grädde
- 6 dl riven kokos
- 4 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
För glassen behöver du:
- 2,5 dl växtbaserad vispgrädde
- 1 burk kondenserad kokosmjölk (210 gram)
- 1/2 msk vaniljsocker
- 150 gram mörka chokladknappar alternativt hackad mörk choklad, vegansk

Länk till fler veganska glassrecept!
Gör såhär:
- Börja med att göra godisarna:
Smält det växtbaserade margarinet och blanda det med grädde, kokos, florsocker och vaniljsocker till en jämn massa. - Låt stå i kylen minst 30 minuter – under tiden kan du göra botten till glasstårtan:
- Smält det växtbaserade margarinet och blanda ihop med resten av ingredienserna.
- Tyckt ut massan i en rund springform på ca. 20 cm. Du kan använda en större form, tårtan kommer bara bli ”plattare”. Ställ även denna i kylen under tiden som du gör glassen:
- Vispa grädden med elvisp till mjuka toppar, tillsätt den kondenserade kokosmjölken samt vaniljsockret och vispa lite till.
- Ha nu i den mörka chokladen och vänd försiktigt i den tills den är jämnt fördelad i smeten.
- Ta ut formen med bounty-botten och häll glassen över den. Täck och ställ i frysen för att stelna, minst i 6 timmar men gärna över natten.
- Nu återgår vi till godissmeten som har fått götta sig i kylen:
- Rulla smeten till lagom stora bollar – ja haha, du får avgöra själv vad du tycker blir bäst. Jag gjorde mina i en storlek där jag tänkte att en boll blir lagom stor för en bit av tårtan, om det låter vettigt.
Det blir rätt många fler än vad man kanske ”behöver” (därav skrev jag ovan att man absolut kan göra en halv sats om man vill), men det blir ju bara extra att ha som godis tänker jag! - Lägg bollarna på en tallrik, skärbräda eller liknande och ställ in dem i frysen i 30-60 minuter.
- Smälta chokladen, antingen över vattenbad eller försiktigt i mikron.
- Doppa dina godisar i chokladen och toppa dem med kokos, tänk på att chokladen stelnar rätt snabbt när godisarna är så kalla så vänta inte för länge innan du toppar dem med kokosen. Låt sedan dessa stå i kylen tills dess att du ska ha din glasstårta.
- Ta fram tårtan 5-10 minuter innan servering och dekorera med dina godisar och eventuellt mer riven kokos, sen är det bara att mumsa på!
Receptet på glassen är av Camilla Hamid och receptet på bountysmeten är av Lindas bakskola.