Så hjälper du humlorna: Skapa boplats med DIY humleholk och planera blomningen inför nästa år

Carolien van Oijen | Unsplash

I Sverige finns 41 reproducerande humlearter (varav tre bedöms vara utdöda i landet) enligt Artdatabanken. Vanligen övervintrar drottningen i marken och bildar under vår och försommar ett samhälle med arbetare. Under sensommaren kläcks sedan hanar och nya drottningar. Hanarna och arbetarna dör under sensommaren.

Humlornas (liksom många andra djur-och växtarter) fortlevnad hotas av klimatförändringarna och behöver vår hjälp.

Läs också: Väder, klimat och det nya ”normalvädret”. Vad är egentligen normalt och kan vi ens kalla det normalt?

Det viktigaste för att gynna humlorna är att de hittar mat under hela säsongen

Tre konkreta tips för att underlätta för humlorna

🌼Några pollinerarvänliga växter du kan plantera/så i din trädgård, på balkong eller via guerilla gardening är vallört, blåeld, fingerborgsblomma, gräslök, akleja och lavendel. Det finns också färdiga fröblandningar som är utformade för att passa pollinerande insekter.

🌷 Det är viktigt med blomkontinuitet, d.v.s. att det finns pollen- och nektarväxter tillgängliga inom ett mindre område (humlor flyger mellan 400-1000m) från att humledrottningen vaknar på våren fram tills årets nya humledrottningar går i ide på sensommaren.

🌻 Det är tidig vår samt efter att raps och fruktträd blommat som det brukar finnas minst mat tillgänglig för humlor och bin. Därför är det bra att planera för växter som blommar tidig vår och sensommar. Snödroppar och krokus är exempel på tidiga vårblommor. Om du har möjlighet att plantera sälg är det strålande- det ger en jättebra start på året för humlorna. Solrosor är ett exempel på blommor som blommar augusti-september (hos mig älskar humlorna solrosorna!)

Läs också: Invasiva främmande arter, vad är det, hur kom de hit och vad kan vi göra åt dem?

Gör ett eget humlebo

Humlor bygger ofta bo i övergivna sorkhål, men det är bra att gynna humlorna med fler bon. Det går att köpa färdiga humleholkar, men det är jätteenkelt och roligt att göra själv.

Du behöver
🐝Spade
🐝 Lerkruka med minst 15 cm diameter samt hål i botten
🐝 Något att lägga som ett litet lock över bottenhålet (exempelvis en krukskärva)
🐝 Bomaterial: halm, hö, gräs och eller mossa

Gör så här
Välj en solig plats där du gräver en grop så att ungefär en tredjedel av lerkrukan sticker upp ur marken. Lägg lite grus eller småsten i botten på hålet, fyll krukan med bomaterial och placera den upp och ned i gropen. Fyll på med jord runtom krukan och lägg några mindre stenar eller exempelvis en lerskärva över hålet för att skydda mot regn, men med tillräcklig öppning för att humlorna ska kunna krypa in.

Tips! Humlor gillar muskiss så om du som jag känner någon som har möss eller marsvin så är det utmärkt att fråga hen om du kan få lite nerkissat hö till ditt humlebo.


Mer om humlor


Tyckte du om det här inlägget?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s